China’s Lucky 8: de meest innovatieve mensen in Crypto

China’s Lucky 8: de meest innovatieve mensen in Crypto

Deze acht mensen vormen en voeden in stilte de toekomst van de Chinese crypto-industrie.

Voor da bing’s eerste column van het nieuwe jaar wilde ik terugblikken op wat, in ieder geval voor Chinese crypto-investeerders, een heel moeilijk jaar was. Concreet wilde ik de meest invloedrijke mensen in de Chinese crypto oproepen die er vorig Bitcoin Loophole jaar in slaagden om de industrie vooruit te helpen, aangezien zij het beste in staat zijn om crypto in het komende jaar vorm te geven en te regisseren.

Het is geen geheim dat de Chinese investeerders rekt kregen tijdens Zwarte Donderdag in Maart, veel erger dan hun westerse tegenhangers. Ze konden niet genieten van de zomeroogst van DeFi en houden nu lege zakken vast, omdat ze hopen dat BTC een beetje zakt zodat ze zich kunnen inkopen. De BTC-mijnbouw gaat verder op de weg van de decentralisatie en verspreidt zich vanuit China’s belangrijkste hubs, zoals Sichuan, naar Europa en de Verenigde Staten. Filecoin-mijnbouw in China werd gehypet, stopgezet, gelanceerd, gemanoeuvreerd en vervolgens in het huidige, meer gematigde, bereik gesetteld.

Bij 8PM Vrijdag, werd meer dan $3 miljoen dollar in digitale yuan aan 10 duizend inwoners van Suzhou, een stad die bekend staat om zijn prachtige Klassieke Tuinen, in de lucht gedropt. De gelukkigen hebben nu opeens…

Het moreel ging nog lager omdat Ponzi-regelingen, zoals PlusToken, de industrie besmetten en potentiële investeerders verder vervreemdden van het overwegen van de ruimte.

En toch heeft 2020, ondanks een slecht jaar, ook de Chinese cryptogemeenschap een lesje geleerd: Als gemeenschap zal onze impact afnemen als we ons niet richten op het bouwen en voeden van projecten die bijdragen aan de vooruitgang van crypto op de lange termijn.

Dat brengt ons terug bij het punt van deze column: Wie zijn de beïnvloeders in China die dat proberen te doen? Ik lag op de loer bij tal van WeChat-groepen en probeerde me te richten op mensen die voortdurend worden geciteerd als de bouwers en de verzorgers. Ik was ook op zoek naar namen die in het westen minder bekend zijn, zodat je de gebruikelijke verdachten zoals Bitmain’s Jihan Wu, Binance’s CZ, Huobi’s Leon Li, Wanxiang’s Feng Xiao en dForce’s Mindao Yang niet ziet. In plaats daarvan koos ik de top acht, een veelbelovend getal dat rijkdom in het Chinees betekent.

De Lucky Eight

Pan, algemeen bekend als 彪哥, wordt niet alleen gekozen vanwege zijn invloed als crypto OG, maar ook vanwege zijn voortdurende heruitvinding van hoe een mijnbouwpool kan functioneren.

Pan was een vroege werknemer bij Bitmain in 2014, en leidde later BTC.com. Hij richtte Poolin op in 2017, een crypto-mijnbouwpool met hoofdzetel in Peking. Met kantoren in Sichuan, het centrum van de mijnbouw, werd het al snel een van de grootste mijnpools ter wereld.

Vergeleken met veel Chinese mijnbouwbedrijven die zich meer gedragen als traditionele energiebedrijven, praat Pan en handelt hij als een Fintech-ondernemer.

In 2020 breidde hij zijn productaanbod uit door Poolin Wallet en Poolin Asset Management uit te brengen. Hij huurde een team van ontwikkelaars en handelaars in om DeFi-projecten te bestuderen en slaagde erin om mooie rendementen te behalen voor zijn klanten, terwijl vele anderen de DeFi-trein volledig misten.

Nu de mijnbouw steeds concurrerender wordt en de marges steeds kleiner worden, laat Pan de rest van de Chinese cryptogemeenschap zien hoe hij van de mijnbouw naar de fintech kan overstappen.