Bitcoin Era Scam: Columbiaanse Politie Waarschuwing Nadat de president Bitcoin lijkt te onderschrijven

De politie in Colombia heeft gewaarschuwd voor een frauduleuze bitcoin-investeringsmogelijkheid. De zwendel is gericht op gebruikers van sociale media en overtuigt hen ervan dat de Colombiaanse president Ivan Duque een bitcoin-gerelateerd geldverdiensysteem heeft onderschreven.

De Spaanstalige zwendelwebsite „kondigt“ het nieuws aan en beweert dat Duque het investeringssysteem goedkeurt en bitcoin officieel goedkeurt. Het is ontworpen om eruit te zien als een echte nieuwsaankondiging.

Volgens de pagina onderschrijft Duque niet alleen de zwendel: hij beweert dat de investeringsovereenkomst de economische crisis die door de coronaviruspandemie is ontstaan, zal verlichten.

Op een foto bovenaan de oplichterijpagina overhandigt Duque een pakketje aan een bewaker. De foto lijkt te suggereren dat Duque een pakketje coronavirus relief geld aan de bewaker overhandigt.

De verkooppagina voegt toe dat de door Duque ondertekende investeringsmogelijkheid „de grootste deal van de eeuw voor Colombia“ is:

„Colombiaanse zakenmagnaat, filantroop, investeerder en president van Colombia, heeft de grootste deal van de eeuw voor Colombia ondertekend. De regering van Colombia zette een grote stap in de richting van technologie en keurde deze overeenkomst goed, en dat is wat zij heeft gedaan om de economie en het monetaire systeem van Colombia te veranderen, terwijl de staat van alertheid voor het virus blijft bestaan“

.
Het Bitcoin Era-platform zou burgers van Colombia in staat stellen om via cryptocurrency inkomsten te genereren. Met behulp van een „algoritme“ zal de website „geld“ van de miljardairs van de wereld „afnemen“ en onder de rest verdelen:

„Op basis van deze handelsbeurzen werkt het systeem automatisch op zichzelf om 80% winst te genereren…Bitcoin Era is een algoritme dat ontworpen is om geld aan te nemen van de rijkste mensen ter wereld en het te herverdelen onder het gewone volk van Colombia. Dit algoritme presteert letterlijk beter dan de aandelenmarkt met een nauwkeurigheid van 80%, wat betekent dat u 8 van de 10 transacties wint.“

Omdat de zwendel zich over de Colombiaanse sociale media heeft verspreid, werd de politie gedwongen om op 2 september een waarschuwing te geven.

De Bitcoin Era Scam Investment Opportunity

Colombia Check citeert een verklaring van het Cybernetisch Politie Centrum waarin wordt beschreven hoe de zwendel werkt. De post legt een bitcoin-investeringsmogelijkheid uit met betrekking tot een platform dat Bitcoin Era heet. Het bedrijf bereidt zich voor om het platform te lanceren, en investeerders die vandaag de dag geld naar het bedrijf sturen kunnen „inkomsten genereren via cryptocurrencies“ als het platform wordt gelanceerd.

De verkooppagina van Bitcoin Era bevat andere duidelijke tekenen van een oplichterij, waaronder een interview met de CEO van Bitcoin Era, „Diego Garcia“, die uitlegt hoe het bitcoin-investeringssysteem werkt. Het interview werd gekopieerd en geplakt van een soortgelijke zwendel uit 2019, genaamd Crypto Genius.

Anderen hebben gemerkt dat een andere foto op de pagina een opname is van YouTuber en stemacteur Pete Acceturo. Een andere foto is gelabeld als „Jose Ruiz“, een Mexicaanse student met de naam Adan Cortes, die beroemd is geworden na zijn inbraak in Malala Yousafzai’s Nobelprijs voor de Vrede.

Voor alle duidelijkheid, de president van Colombia heeft Bitcoin Era of enige andere bitcoin-investeringsmogelijkheid niet onderschreven.

We hebben oplichterijen als deze gezien in de crypto ruimte. Oplichting neemt een beroemd persoon, beweert dat die persoon de oplichting heeft onderschreven, en promoot de pagina in de sociale media. We zagen het eerder dit jaar met de Britse tv-presentator en voormalig X-Factor ster Rylan Clark-Neal. Ze leken te beweren dat hij „miljoenen heeft gemaakt van bitcoin“ met een unieke investeringsmogelijkheid. De ster werd later gedwongen om een waarschuwing over de zwendel te tweeten.

Andere opmerkelijke namen die in bitcoin-zwendel worden gebruikt zijn Hugh Jackman, Gordon Ramsay en Martin Lewis, die allemaal Facebook aanklagen nadat oplichters hun gelijkenissen in een bitcoin-hoax gebruikten en de campagne over Facebook verspreidden.

Bitcoin is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Colombia. Hoewel het niet zo populair is als in het naburige Venezuela, heeft Colombia tientallen crypto-automaten en verschillende populaire online crypto-uitwisselingen. Colombia heeft ook een wettelijk kader opgebouwd voor crypto-bedrijven, inclusief crypto-uitwisselingen die legaal in het land willen opereren.